Събития 2013

Събития 2013

За Коледа направихме второ дарение на същия дом за деца от село Доганово – и отново съвместно с Психологически център Дъга, като този път дарението от дрехи, играчки и спортни дрехи и пособия беше на стойност 750 лв., а отделно Сдружение Фуутура дари и 76 лв. на дома (събрани от благотворителния турнир по тенис на маса от 15.12.2013, съвместно с Ping pong Sociаl club), които ще отидат във фонда за летни лагери на дома.  Този път съществен принос от наша страна за това добро имат и новите членове на Сдружението Илко Шивачев и Стилиян Зоров.

2013-12-19 15.41.40 2013-12-19 15.41.32

—————————————————-

Фуутура, Коло Коло, Манчестър и Младост 3

14.12 - football and table tennis 009

Сдружение Фуутура организира първия си турнир по минифутбол – съвместно с Младост спорт – който се проведе при изключително благоприятните за декември атмосферни условия в неделния ден. Сред участващите 8 отбора изпъкваха „домакинския“ отбор на Сдружението, фенклубът на Манчестър Юнайтед за София, опитните Коло Коло – начело с треньора на U-19 националния отбор, Котън клуб, подкрепяни лично от стража на националния отбор Владислав Стоянов, отборът на районното полицейско управление и др.
Жребият събра бъдещите финалисти Коло Коло и Котън Клуб в една група, като това предопредели до голяма степен и резултатите на другите два отбора от тази група – Фуутура и Юнайтед, като за „червените дяволи“ това беше дебютно участие във футболен турнир! След много оспорвани двубои в двете групи и в двата полуфинала и много голове, се стигна до финалния двубой, в който рутинираните Коло Коло надделяха над по-младите и по-агресивни Котън клуб, въпреки умората, въпреки че губеха с 0:1 само 15 минути преди края на мача, въпреки че имаха контузен основен играч и нямаха смяна…Така първият турнир, организиран съвместно с Младост Спорт и първата футболна купа на Сдружение Фуутура потегли не към футболния тим в Чили, а към българския им аналог – Коло Коло София.

––––––––––––––––––

Фуутура и Ping pong Social club с благотоворителен турнир по тенис на маса

14.12 - football and table tennis 018

Сдружението за развитие на спорта и спортната култура Фуутура съорганизира през уикенда съвместно с Ping pong Social club нов турнир по тенис на маса турнир – този път благотворителен! Участваха 8 играча – сред които вече утвърдените участници в наши турнири Петър Тодоров, Ивайло Гинчев, Стилиян Зоров, Вальо Петров и др., като за пореден път участва и председателя на Фуутура Емилиян Методиев. За втори пореден път титлата се реши в спора между майсторите Петър Тодоров и Ивайло Гинчев, като въпреки сериозната съпротива, символичата награда за първо място в благотворителния турнир спечели отново Петър със заслужения псевдоним Бай “Непобедимия” Пешо, втори е Ивайло Гинчев – вече с трето поредно отличие от турнири на Фуутура!, а трети отново – Валентин Петров. Освен сумата, която се събра за предстоящото дарение, някои от участниците дариха и спортни дрехи и аксесоари, като така подпомогнаха усилията на Сдружението за подпомагане на децата в неравностойно положение!
Очакваме ви отново тази събота – 21.12.2013 на големия Коледен турнир на Фуутура и Ping pong Social club. За записвания – 0887 883980, Методиев

––––––––––––––––-

579328_220057944832664_824708113_n

Сдружение Фуутура организира поредния си Турнир по Тенис на маса, който се проведе в Ping Pong Social Club София. 

Този път участниците бяха точно 10, като много от тях участваха за първи път в наши събития – което е една от нашите главни цели! Участниците бяха разпределени в 2 групи по 5 състезателя и всеки имаше гарантирани поне 4 двубоя, а най-добрите двама от всяка група се класираха на директните елиминации – в спор за Купата на Фуутура.

За пореден път победителят си пролича още от началото – опитния и невероятно атрактивен Бай Пешо (Петър Тодоров) спази традицията на своето представяне в тази зала и победи всички по пътя си – включително и последния шампион на Фуутура – Ивайло Гинчев – един път в групата и после на финала. На трето място логично се класираха останалите двама много добри играчи – Вальо Петров и Едиз Батран, които отстъпиха в полуфиналите само поради липсата на достатъчно опит…

Снимка на носителите на отличия от най-силния Фуутура тенис на маса турнир – 30.11.2013

1482762_220057798166012_2076374393_n

Сдружение Фуутура организира втория си Турнир по Тенис на маса, който се проведе в спортния комплекс в Младост 4 на 10.11.2013г. от 10:00 ч.

tabletennis

Този път участниците бяха точно 12, което позволи разпределение в 3 групи по 4 състезателя и класиране на първите двама плюс най-добрите двама от заелите 3-о място. Повечето участници играха и в дебютния турнир на Сдружението преди 2 седмици и не трябваше много време, за да се впуснат в трупането на точки – по старата система – до 21, 2 от 3 гейма. За лош късмет на познатите участници, отнякъде се появи непознатия дотогава Ивайло Гинчев … и преодоля всяка конкуренция – къде лесно, къде по-трудно – по пътя си към купата на Фуутура. На второ и трето място се класираха опитните Васил Върбанов и Орлин Караиванов, а всички други участници показаха достатъчно класа да бъдат достойни опоненти на призовата тройка.

—————————————————————-

IMG_20131027_132419

Спортният уикенд на Сдружение Фуутура (след участието в турнира по футбол в подкрепа на бежанците в България вчера – 26.10.) завърши с поредния самостоятелен турнир на Сдружението – този път по тенис на маса – в неделната сутрин. Турнирът се проведе в спортен комплекс в квартал Младост и привлече 15 участника, като се запази традицията за турнири на Фуутура на феърплей и оспорвана битка от началото до края.

Титлата и носител на първия турнир по тенис на маса на Сдружение Фуутура спечели Кирил Донев, след като по пътя си преодоля всички изявени фаворити за титлата и доста по-опитни от него играчи. На второ и трето място завършиха съответно Атанас Атанасов и Венцислав Койчев. Много добро впечатление направи единствената дама сред участниците – Велияна Христова, която доста измъчи изправилите се срещу нея тенисисти и отпадна след оспорвана битка на 1/4 финала с финалиста Атанасов. Също така добре се представиха и участващите в турнира председател на Фуутура – Методиев, почетния председател на Сдружението – Червеняков, един от членовете на УС – Т. Маджев, първия носител на титла от турнир на Сдружението – Илко Шивачев (тенис), както и вече редовния участник в турнирите ни – Петър Купенов. Турнирът завърши подобаващо с общо събиране и с по-няколко утешителни награди за всеки – във формата на бирени бутилки и с обещания за нови предизвикателства на тенис масата.

—————————————————————-

Футболният отбор на Фуутура без загуба на турнир в подкрепа на бежанците

Футболният отбор на Сдружение за развитие на спорта и спортната култура “Фуутура” участва в първия благотоворителен минифутболен турнир в подкрепата на хората, търсещи закрила в България с патрон министърът на спорта г-жа Марияна Георгиева и открит от легендата в спорта и зам. министър – г-н Йордан Йовчев, провел се на 26.10.2013 г., събота. Освен от Министерството на спорта, проявата бе подкрепена още и от Български Футболен Съюз, комплекс Царско село и др. Поради благотворителния характер на проявата, турнира бе проведен в коректен тон и в блиц вариант – едно полувреме от 10 минути. Фуутура попадна в група с отборите на Медиите, ….. и Office 1, като за трите си срещи спечели 7 точки (0:0 срещу медиите, 3:0 срещу ….. и 2:1 срещу Office 1), като само головата разлика попречи да се спечели групата и да се отиде на финала. За сметка на това – в битка за третото място – Сдружението се изправи срещу коравия отбор и домакин на проявата – Ф.К. Елит София, като отново след много добра игра се стигна до 0:0 и дузпи, в които все пак футболистите на Елит спечелиха след 8:7.
Все пак, не резултатите и не качеството на футбола бяха най-определящи за успеха на това събитие, а идеята да се приобщят и социализират бежанците в България чрез спорта, още повече, че социализирането, анти-дискримирането, анти-расизма и добри условия за спорт на всеки са сред основните идеи в дейността ни, коментираха играчите на Сдружението след турнира.

—————————————————————-

Сдружение Фуутура обявява Първи Турнир по Тенис на маса за Купата на Сдружението – ще се проведе в спортния комплекс в Младост 4 тази неделя, 27.10.2013г. от 10:00 ч.

tabletennis

– Профил на турнира – смесен – мъже / жени.
– Такса 6 лв. на участник – гарантирани 3 мача.
– Награден фонд: Купа и статуетки/медали за 1-о – 3-о места, обозначени с марката “Сдружение за развитие на спорта и спортната култура Фуутура”
– Екипировка (ракета): Собствена или под наем
– Дата: 27.10.2013 г. Неделя, 10:00 ч.
За контакти и записвания: 0887 883980, Методиев
Очакваме Ви!

————————————————————-

NWM_CMYK_white_bgСдружение Фуутура – в партньорство с Re: Sport и Olympic Sport, има удоволствието да съобщи за успешното завършване на големия тенис турнир за аматьори под егидата на движението NOWWEMOVE, проведен през този уикенд. IMG_20131012_095823IMG_20131012_100012IMG_20131012_150240IMG_20131012_150250IMG_20131012_150254IMG_20131012_150308 Импулсът, който ни кара да обичаме тениса, ни поведе към поредното начинание – тенис турнирът NowWeMove. В рамките на европейската седмица на физическата активност и спорта (7-13 октомври) нашето приятелство със сдружение „Фуутура“ и комплекс “Спорт Олимпик“ в столичния квартал Слатина прерасна в организирането на сингъл турнир, първият на Amateur Tennis Bulgaria в София.Базата предложи чудесни условия за игра, а тъй като активността на участниците (32 мъже и 6 жени) беше голяма за двата корта, се наложи използването на резервен вариант, с допълнителната помощ на ТК „БББ“. Октомврийското слънчево съботно утро придаде неповторим нюанс във вкуса на сутрешното кафе, а постепенно за игра започнаха да пристигат тенисисти, предимно от София. Похвално е отношението към любимата игра на бургазлийката Гергана Николова, която беше една от първите, прозвънили на телефона за записване и пропътувала разстоянието от Бургас до столицата. Но пък си заслужаваше…Много от играчите направиха своя дебют в официално участие в турнир. Борислав Митков пък се завърна в игра след 8 месечно отсъствие заради контузия. Останалите бяха познати имена, които искаха предварително да настроят стрелките за предстоящия зимен сезон, както и да сверят часовниците си за това, което са постигнали през дългото и приятно лято. При мъжете отново заложихме на схемата с двойна елиминация – така всеки участник си гарантира минимум две срещи, а дамите играха в една обща група, в която изиграха по 5 срещи. Освен Гергана Николова, желание за победа показаха още Анелия Тенева, Анелия Ангелова, Маргарита Христова, Мария Димитрова и Цветанка Лазарова. Половината срещи тук се изиграха в събота, а името на новата шампионка остана да разберем в неделя.При мъжете на пръв поглед фаворити бяха Петър Лазев, Кирил Стоянов, Тихомир Попов, Камен Маздрашки, Никос Панетимитакис… Безспорно с напредване на двубоите в съботния ден се покачваше и нивото на игра. Докато чакаха срещите си, някои от играчите предпочетоха компанията на белота, други на картофките и бирата, трети просто търсеха концентрация. Когато пък се наложеше – може би най-възрастният кортаджия в страната, 80-годишният дядо Стефан помагаше за отличните условия за игра, поливаше чевръсто с мъркуча, събираше паднали листа и като цяло се превърна в талисман на турнира. Срещите напредваха и дойде време за гвоздеят в програмата при жените за събота – двубоят между Анелия Ангелова и Анелия Тенева задоволи и най-претенциозните вкусове по трибуните. С победа все пак се поздрави Ани Тенева – 6:5 (тайбрекът се играеше при 5:5). Под светлините на прожекторите пък трябваше да се изиграе друг трилър – срещата в горната част на схемата при мъжете между Никос Панетимитакис и Тишо Попов. С неповторим колорит и здрава броня на краката, Тишо успя да сломи Никос и го победи в тайбрек – 6:5. Предстоеше му възстановяване и нова битка в неделя, а Никос слезе в долната част на схемата. Уверено напред вървеше Петър Лазев, който не допусна изненади в първите си срещи. Дойде вечерта и колкото да искахме да продължим, трябваше и да поспим… Неделното утро леко ни стресна – през нощта дъжд беше освежил иначе топлия уикенд, а тъмни облаци от север продължаваха да ни плашат. Желанието за игра обаче не можа да бъде сломено, а с напредване на деня слънцето отново беше решило да погледа тенис от най-високо ниво. И го получи…При дамите в директен сблъсък между Гергана Николова и Анелия Тенева предстоеше да се реши първото място. След по-агресивна игра и перфектен форхенд Николова триумфира – 7:5. Купата отпътува за Бургас! Второто място е за Ани Тенева, а с два медал за трето място се окичиха Маргарита Христова (нейното първо отличие от турнир), както и Анелия Ангелова.Истинско зрелище с шахматна стратегия беше срещата между Лазев и Кирил Стоянов. Двамата не правеха непредизвикани грешки, а всяка точка беше стратегически премисляна и отигравана. След по-здрави нерви с победата се поздрави левичарят Лазев, а Кирил Стоянов слезе долу, където трябваше да се справи с Никос Панетимитакис и Камен Маздрашки, а след отказване на останалия без сили Тишо Попов, отново предстоеше сблъсък Стоянов – Лазев, вече на финал. Спортсменският дух между двамата доведе и до взаимно решение – ако този път победи Кирил, титлата да бъде решена чрез жребий с монета. Но… Лекият сервис на Лазев, който все още не е възстановен от стара травма в рамото, отново обърка ритъма на Кирил, който често трябваше да се озовава 2-3 крачки в корта, в най-невралгичната зона. След нова драма и 7:5 титлата спечели Петър Лазев. Медали при мъжете заслужиха Камен Маздрашки, награден лично от една от дъщерите си, както и Тихомир Попов. Честито! С това приключи поредното ни тенис приключение. Благодарим на любезните домакини, на сдружение „Фуутура“, както и на всички вас, без помощта на които нямаше да успеем да гравираме историята на любителския тенис у нас с един чудесен турнир.

––––––––––––––––––––––––-

Днес, 10.10.2013, направихме едно уникално добро дело – облякохме с точно 7 фланелки на Каменица футболния отбор на дома от Доганово, които утре ще участват с тях на национален турнир в Благоевград, като във връзка с това (и по принцип) вече са оборудвани от нас още и с капитанска лента, няколко топки, екипи за тренировки и много други различни спортни екипи и фланелки, различни дрехи за свободното време и много други – не само за тях, но и за повечето деца в дома… Това е едно събитие, което стана най-вече благодарение на Иво, Тихо, Митко, Явор – които дадохме от своите дрехи за едно добро!

11

––––––––––––––––––––––––-

Представители на Сдружение Фуутура в Отбора на звездите за Демонстративен турнир

603917_10151964729884879_843721803_n

Отборът на Звездите спечели демонстративния турнир, организиран в Драгалевци. Другите участници бяха Отборът на сърцето, представител на фондация “Димитър Бербатов”, София Номадс, съставен от чужди дипломати и бизнесмени и сборен тим на “Каменица”. “Жълтите” спечелиха два от трите си мача – 2:0 срещу Отбора на сърцето, воден от шоумена Лео Бианки, и 4:0 срещу “бираджиите”. В решителният мач за купата Звездите завършиха точно с резултат, който им стигаше – 0:0.

На вратата на победителите в турнира блестеше бившият страж на Славия, “Левски”, Спартак (Плевен), Монтана, Локомотив (Сф), Вихрен, Академик (Сф) и други Георги Шейтанов. Играта дирижираше фамозният халф на ЦСКА от близкото минало Методи Деянов. Тимът беше подсилен и от двама бивши играчи на “Левски” – Васил Бекрийски и Георги Георгиев, както и от треньорите Методи Здравков, Кирил Кюлев и Младен Христов, на култовия „Отбор на надеждата“, съставен от бездомници. Четирима представители на медиите се подвизаваха за Звездите – Андрей Теодосиев (в. “Репортер”), Милен Димитров (БЛИЦ), Емилиян Джонев от сдружение „Фуутура“ и чаровната капитанка Таня Велева. Авторитетно, както подобава на главен съдия, пък се изяви бившият национал Георги Борисов, който, както винаги, беше строг, но справедлив.

––––––––––––––––––––––-

73631_Papel-de-Parede-Tenis_1280x1024

Тенис за загрявка преди Седмицата на спорта

Нациoнално движение „Обединение за развитие на спорта и спортната култура Фуутура“ организира първия си турнир по тенис за купата на Фуутура на 05.10 – събота. Турнирът за аматьори, който се проведе на кортовете, които Сдружението ползва в кв. Слатина, бе с 12 участници на високо ниво и по формат 4 групи по 3 състезателя, четвъртфинали, полуфинали и финал. Повечето срещи от елиминациите се оказаха равностойни и изтощителни, което наложи удължаването на турнира до късния и за късмет – слънчев следобед и … оформи оспорвани съперничества на корта в бъдещето. Победител и първи носител на Купата на Фуутура е Илко Шивачев, като негови достойни подгласници станаха Александър Цветков и Венцислав Димитров.

Организаторите от Сдружение Фуутура обявиха, че са се включили и в Европейската седмица на движението и спорта NOWWEMOVE (07-13.10) и една от инициативите под това мото ще бъде нов тенис турнир още идната събота с лозунга – NOW WE MOVE, too. По всичко изглежда, че след успешното провеждане на първия турнир, интересът и очакванията към следващия турнир и към другите спортни инициативи на Сдружението ще се повишават.

За повече информация за втория турнир на Сдружение Фуутура – тази събота 12.10, организиран като част от Европейската седмица на движението и спорта NOWWEMOVE съвместно с Олимпик Спорт и Ре-спорт, както и за записвания:

0887883980, footura@dir.bg – Методиев.

DSC07863DSC07853DSC07854DSC07858 DSC07859 DSC07860

––––––––––––––––––––––––-

Фуутура обявява своето първо самостоятелно организирано спортно събитие – Турнир по тенис за купата на Фуутура, който ще се проведе на кортовете, които Сдружението ползва в кв. Слатина.

Капацитет на участниците – 18 (в момента са заети 9)

Ниво – аматьор

Схема: 6 групи по 3 участника, всеки срещу всеки; излизат първите двама; пълен жребий за разпределението по групи и за елиминациите

Настилка: Клей

Профил на турнира – смесен (м; ж), сингъл

Такса участие – 20 лв. (гарантирани 3 мача)

Дата: 05.10.2013 г. 10:00 ч.

Екипировка (ракета): Собствена или под наем

Схема: Играе се по системата „9 гейма“ (1 сет докато единия играч не спечели 9 гейма), като полуфиналите и финала са „Два от три сета“

Награден фонд: Купа за първо място и статуетка за 2-о, обозначени с марката „Сдружение за развитие на спорта и спортната култура Фуутура“

За контакти и записвания: 0887883980, footura@dir.bg – Методиев
––––––––––––––––––––––––

СПЕЦИАЛНИ СЪБИТИЯ

AW2013-Signatur_Sticker.indd

Масовият спорт – нагоре, а Шампионската лига – надолу – това е посланието от FARE 2013 седмици на действията.
Тазгодишните седмици на FARE бяха голямо постижение и показаха посланието на организацията за включване и анти-дискриминация, достигнати до милиони европейци чрез спортни дейности.

За този двуседмичен период, над 2000 дейности се проведоха в 48 страни и съобщенията от обществени групи бяха ясни и последователни – футболът може да бъде основният инструмент за справяне с дискриминацията и интегриране.

На 24.10.2013 г. – в проект под егидата на FARE action weeks 2013 – Сдружение Фуутура проведе семинар на тема “Добрият футбол е Свят за всички” – с главен лектор доцент доктор Митко Червеняков! Семинарът се проведе с юноши от отбора на Локо 101 гр. София, като включваше освен това и членове на Сдружение Фуутура, партньорски организации, жени-футболисти и др.

DSC07900DSC07877

Целта на семинара беше да се разгледа ситуацията в модерния футбол, касаеща 3 ключови фундамента – тактическата страна на футбола; футбола като средство за борба с расизма; футбола като средство за борба с дискриминацията.

DSC07944DSC07947

В процеса на семинара се констатираха следните проблеми по обявените цели – посочваме само някои от тях: 

1. Относно тактическата страна на футбола – 

– слабата тактическа грамотност на повечето подрастващи, аматьорски и професионални футболисти в България – съответно не-добрата работа на повечето футболните треньори

– липсата на достатъчно добри условия за практикуване на футбол от ранна детска възраст

– проблема по границата между преминаването от юношески към професионален футбол; липсата на доверие към младите играчи

2. Относно футбола като средство за борба с расизма – 

– недостатъчното използване на футбола и спорта като социален феномен за приобщаване на различните етнически малцинства

– недостатъчното поле за изява на футболисти от различните етноси

– слабо финансиране на детско-юношеския футбол и особено в подкрепа на анти-расизма сред подрастващите

3. Относно футбола като средство за борба с дискриминацията –

– липса на политика и подкрепа от много отговорни управленски нива за изравняване на условията и значението на спорта и футбола сред двата пола

– липса на прокламиране на ползите от активния начин на живот и спорт сред подрастващите от двата пола

– липса на вътрешна конкуренция в женския футбол

В процеса на семинара се набелязаха следните конкретни мерки по обявените цели – мерки, които ще залегнат в бъдещата дейност на Сдружение Фуутура – посочваме само някои от тях: 

1. Относно тактическата страна на футбола – 

– Реализиране на голяма футболна програма, стигаща от деца до мъже, където да се формират полезни тактически знания и практики – независимо дали става въпрос за собствена школа или за външни футболисти

– Мотивация чрез наблягане на общата цел – възможност за само-реализация чрез футбола – не какъвто и да е, но Добрия футбол – пред който всички са равни – независимо дали става въпрос за собствена школа или за външни футболисти

– Налагане на разработени и успешно практикувани методи за тактическо израстване и дисциплина  – независимо дали става въпрос за собствена школа или за външни футболисти

2. Относно футбола като средство за борба с расизма – 

– Работа с подрастващи футболисти в бъдеща футболна школа, където чрез екипна работа да се осъществява социално включване, приобщаване и дух на равнопоставеност между различните по етнически и социални групи деца

– Привличане на вниманието на обществеността към проблемите на малцинствата и различните социални и етнически общности

– Организиране на приобщаващи футболни турнири за порастващи от всички социални и етнически групи

3. Относно футбола като средство за борба с дискриминацията – 

– Стремеж за осигуряване на по-добри условия за практикуване на футбол от жени

– Стремеж за формиране в общественото мнение на нагласа за по-масово участие на жените в спорта и в частност във футбола

– Активно привличане на жени-футболисти към футболните дейности и турнири на Сдружението – като участници, организатори и публика

Семинарът приключи с раздаване на футболни книги, рекламни материали за кампанията на FARE – футболни седмици 2013, както и с обещание за скорошни нови срещи.

AW2013-Signatur_Sticker.indd

Сдружение Фуутура спечели първия си проект на международно ниво – участие в седмиците на FARE – глобалната мрежа за изкореняването на расизма във футбола. Проектът ще бъде реализиран през месец Октомври 2013 и обхваща:

“The planned activities are to invite players from our local junior club and hold a discussion against discrimination, to start a “racism and football” project – by marking some problems points and to produce anti-discrimination materials.

Aims and target group(s) of your activity – To promote the ideals of anti-discrimination and social inclusion through football.
-To make more people understand for FARE activity and values through the event, through ad materials and through our website and social network channels
-Seminar to discuss important points for future acting against discrimination and for gender equality – with members of our organization, members of our partner organizations, with girls-players and with players from various ethnic groups.”

––––––––––––––––––––––––

Тук ще бъдат публикувани всички спортни събития, организирани или подкрепени от Сдружение Фуутура или нашите парньори.

За всички актуални събития от календара на Сдружението, следете тази страница или ни последвайте в социалните мрежи с ключова дума Footura. Също така конкретна информация можете да получите и на телефон 0887883980 и имейл footura@dir.bg

Attachment