В резерва

В резерва

В отборните състезания трябва да бъде наложено разбирането, че няма титуляри и резерви. Всеки един, който е в групата трябва да схваща, разбира и възприема своите отговорности и задължения така, че да бъде полезен за постигане на набелязаната тактическа цел.

В съвременния спорт и маркетинга оказва своята роля в избора на налаганите състезатели в отборните спортове – и много често обективно по-подготвените и състезателите с потенциал остават на заден план – в резерва – за сметка на набедени звезди, вечни надежди, състезатели с безкрайно лично его и самочувствие (тълкувано от треньорите като увереност в победата), използващи забранени стимуланти, симулиращи добре, участващи в черно тото и умеещи да „нагласят нещата“, а в България и други страни от третия и четвъртия свят – за сметка и на състезатели, които имат т.нар. връзки, финансови възможности, умеят да създават групички в отбора и да се изживяват като лидери и др. пошлости на обективното преценяване на състезателните възможности.

По отношение на футбола, ние създадохме и уникалната система за изобличаване на прехвалените играчи – Overrated players в световен мащаб – като се отразяват техните моментни ключови показатели по време на мач и се дава оценка в реално време на представянето им, а не на база на неразкрития им потенциал, на очакванията на медиите и др. фалшиви показатели.

Имайки предвид всичко това – което е само малка част от цялостното управление по процеса на селектиране на състезатели – не е случайно, че нито един български треньор не е направил кариера в чужбина в сериозно първенство във футбола – това показва къде е проблема и на какво ниско ниво са т.нар. ни „специалисти“. За другите отборни спортове важи приблизително същото, но със сериозни изключения – във волейбола, художествената гимнастика и др.

Attachment