Експлоатация за милиарди 2

Зад кулисите на колежанският баскетбол стой една тъмна страна. Гладуващи студенти по време на турнир за милиарди .
Няма нищо лошо в това, че спортен турнир прави толкова голям профит само за месец, но е тревожно, че асоциация за милиарди не плаща на играчите си и стотинка. И както президента на NCAA, Марк Емерет, коментира в интервю за телевизията, той не иска това да се променя: „За заплати дори не става и на въпрос, те не са работници, те са студенти.“

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=sszKeY5lllQ]
NCAA твърдо са решили, че не могат да плащат на играчите си, защото са аматьори. Дори в договорите с университетите те подписват над това, че са аматьори иначе няма да бъдат допуснати до игрището . Договор, при който се споменава в една от неговите 440 страници, че студентите не могат дори да получават и външни компенсации от какъвто и да е вид. Преди няколко години играч от Ню Мексико е бил отстранен от отбора заради получено намаление от наема на зала за двадесет и първия му рожден ден . Явно проблемът е, че ако покажат на един играч нормално човешко отношение, ще трябва да го покажат към всички, а никой не иска това, нали?
Заплащането, което получавали било във формата на обучение – твърди Марк Емерет. Но в някои университети то е обиждащо лошо. Миналата година разследване показа как в университета на Северна Каролина в Чапъл Хил са били карана фалшиви класове, за да вдигат успеха на атлетите. Така могат да имат футболен играч с 1.4 GPA (американска колежанска система за оценяване) през пролетта, но след каране на тези “ хартиени “ класове той може да изкара A, A ,A- и след това е академично способен да играе футбол с 3.0 GPA (нужният успех).
Нека обобщим: студентите не взимат пари и не може да се каже, че получават шанса да се учат от треньори, които ще им предоставят уроци за живота и ще ги упътят в правилната посока.
Треньори като Дабо Суини човек, който прави по 3 милиона на година, човек, който е твърдо решен, че играчите му не трябва да получават заплати, както твърди в едно интервю.
Никой не казва, че на атлетите трябва да се плащат милиони, нито хиляди – просто толкова, колкото да могат да живеят нормално . Но да им плащат по 0 долара на мач, при положение, че студентите, които продават техни тениски пред стадионите получават по 10 долара на час, изглежда малко странно.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=TUaX5Mp_bnA]

Коментарът подготви Ивайло Савов