Над 15 спортни клуба участваха в анкета за състоянието на спорта у нас

11412108_700661893412952_7860772845139569301_n11401537_943810415663907_8279283857525576392_n

Сдружение Фуутура проведе интересно и широко-обхващащо запитване-анкета сред множество учебни заведения, спортни клубове и други спортни организации по отношение на използваните здравословни практики при задаването на учебните занимания по спорт и тренировъчно-състезателния процес, по отношение на въпросите за финансирането и ресурсите (както от български, така и от европейски източници) и др .…

Целта на анкетата е да събере информация по специфични въпроси относно аматьорския и професионалния спорт в различни държави и да се издаде мащабен и регионален наръчник по отношение на оптимизирането на работата най-вече с деца и подрастващи, обмен на добри практики и по-лесно намиране на партньори и приятелски организации в спорта (в Европа).

Сдружение за развитие на спорта и спортната култура Фуутура България е официален партньор по проекта за България и успешно започна работа по изпълнението му. Досега като партньори в проучването сред спортни клубове и образователни институции от цяла България се озоваха отбори по хокей на трева, баскетбол, тенис, футбол, както и няколко образователни институции. „Радващото за нас е, че се включиха и професионални отбори, както и високо ценени образователни институции от регионален и национален мащаб. Надяваме се да задържим и развием интереса към проекта, както и да включим възможно повече клубове и организации с афинитет и програми в спорта в следващите етапи на реализация“, заяви ръководителя на проекта г-н Методиев.

Проектът HP@SC е финансиран по програма Еразъм + и включва организации от 4 различни държави – Италия, Кипър, Гърция и България. След началния етап на проекта, в който ще се събере информация за съществуващите практики в тези държави – чрез различни способи като анкетни карти, позоваване на различни изследвания и стратегии и др. – ще се пристъпи и към научно-експерименталната част от проекта, в който са предвидени експериментални тренировки в спортни клубове по различни видове спорт (футбол, волейбол, тенис и баскетбол), оформяне на стратегии за здравословно и спортно хранене, кампании по стимулиране на неактивни хора да спортуват и социални дейности на самите спортни клубове, създаване на ръководство за подобряване и развитие на здравословните практики.