NOWWEMOVE 2013

NWM_CMYK_white_bg

Сдружение Фуутура – в партньорство с Re: Sport и Olympic Sport, има удоволствието да съобщи за успешното завършване на големия тенис турнир за аматьори под егидата на движението NOWWEMOVE, проведен през този уикенд.
IMG_20131012_095823IMG_20131012_100012IMG_20131012_150240IMG_20131012_150250IMG_20131012_150254IMG_20131012_150308

Импулсът, който ни кара да обичаме тениса, ни поведе към поредното начинание – тенис турнирът NowWeMove. В рамките на европейската седмица на физическата активност и спорта (7-13 октомври) нашето приятелство със сдружение „Фуутура“ и комплекс “Спорт Олимпик“ в столичния квартал Слатина прерасна в организирането на сингъл турнир, първият на Amateur Tennis Bulgaria в София.

Базата предложи чудесни условия за игра, а тъй като активността на участниците (32 мъже и 6 жени) беше голяма за двата корта, се наложи използването на резервен вариант, с допълнителната помощ на ТК „БББ“.

Октомврийското слънчево съботно утро придаде неповторим нюанс във вкуса на сутрешното кафе, а постепенно за игра започнаха да пристигат тенисисти, предимно от София. Похвално е отношението към любимата игра на бургазлийката Гергана Николова, която беше една от първите, прозвънили на телефона за записване и пропътувала разстоянието от Бургас до столицата. Но пък си заслужаваше…

Много от играчите направиха своя дебют в официално участие в турнир. Борислав Митков пък се завърна в игра след 8 месечно отсъствие заради контузия. Останалите бяха познати имена, които искаха предварително да настроят стрелките за предстоящия зимен сезон, както и да сверят часовниците си за това, което са постигнали през дългото и приятно лято.

При мъжете отново заложихме на схемата с двойна елиминация – така всеки участник си гарантира минимум две срещи, а дамите играха в една обща група, в която изиграха по 5 срещи. Освен Гергана Николова, желание за победа показаха още Анелия Тенева, Анелия Ангелова, Маргарита Христова, Мария Димитрова и Цветанка Лазарова. Половината срещи тук се изиграха в събота, а името на новата шампионка остана да разберем в неделя.

При мъжете на пръв поглед фаворити бяха Петър Лазев, Кирил Стоянов, Тихомир Попов, Камен Маздрашки, Никос Панетимитакис…

Безспорно с напредване на двубоите в съботния ден се покачваше и нивото на игра. Докато чакаха срещите си, някои от играчите предпочетоха компанията на белота, други на картофките и бирата, трети просто търсеха концентрация.

Когато пък се наложеше – може би най-възрастният кортаджия в страната, 80-годишният дядо Стефан помагаше за отличните условия за игра, поливаше чевръсто с мъркуча, събираше паднали листа и като цяло се превърна в талисман на турнира.

Срещите напредваха и дойде време за гвоздеят в програмата при жените за събота – двубоят между Анелия Ангелова и Анелия Тенева задоволи и най-претенциозните вкусове по трибуните. С победа все пак се поздрави Ани Тенева – 6:5 (тайбрекът се играеше при 5:5). Под светлините на прожекторите пък трябваше да се изиграе друг трилър – срещата в горната част на схемата при мъжете между Никос Панетимитакис и Тишо Попов. С неповторим колорит и здрава броня на краката, Тишо успя да сломи Никос и го победи в тайбрек – 6:5. Предстоеше му възстановяване и нова битка в неделя, а Никос слезе в долната част на схемата. Уверено напред вървеше Петър Лазев, който не допусна изненади в първите си срещи.

Дойде вечерта и колкото да искахме да продължим, трябваше и да поспим…

Неделното утро леко ни стресна – през нощта дъжд беше освежил иначе топлия уикенд, а тъмни облаци от север продължаваха да ни плашат. Желанието за игра обаче не можа да бъде сломено, а с напредване на деня слънцето отново беше решило да погледа тенис от най-високо ниво. И го получи…

При дамите в директен сблъсък между Гергана Николова и Анелия Тенева предстоеше да се реши първото място. След по-агресивна игра и перфектен форхенд Николова триумфира – 7:5. Купата отпътува за Бургас! Второто място е за Ани Тенева, а с два медал за трето място се окичиха Маргарита Христова (нейното първо отличие от турнир), както и Анелия Ангелова.

Истинско зрелище с шахматна стратегия беше срещата между Лазев и Кирил Стоянов. Двамата не правеха непредизвикани грешки, а всяка точка беше стратегически премисляна и отигравана. След по-здрави нерви с победата се поздрави левичарят Лазев, а Кирил Стоянов слезе долу, където трябваше да се справи с Никос Панетимитакис и Камен Маздрашки, а след отказване на останалия без сили Тишо Попов, отново предстоеше сблъсък Стоянов – Лазев, вече на финал. Спортсменският дух между двамата доведе и до взаимно решение – ако този път победи Кирил, титлата да бъде решена чрез жребии с монета. Но…

Лекият сервис на Лазев, който все още не е възстановен от стара травма в рамото, отново обърка ритъма на Кирил, който често трябваше да се озовава 2-3 крачки в корта, в най-невралгичната зона. След нова драма и 7:5 титлата спечели Петър Лазев. Медали при мъжете заслужиха Камен Маздрашки, награден лично от една от дъщерите си, както и Тихомир Попов. Честито!

С това приключи поредното ни тенис приключение. Благодарим на любезните домакини, на сдружение „Фуутура“, както и на всички вас, без помощта на които нямаше да успеем да гравираме историята на любителския тенис у нас с един чудесен турнир.

За тези от вас, които са пропуснали тази възможност за игра, има и добри новини – идният уикенд (19-20 октомври) отново предстои турнир, този път на двойки – Triple Double Tennis Tournament. Мястото на срещата е известно – ТК „Диана“ в София. Форматът също – двойки жени, двойки мъже и смесени двойки. Не спирайте да преследвате победата – очакваме ви!

© 2013 Amateur Tennis Bulgaria, всички права запазени

В същото време във Варна – варненския клон на Сдружение Фуутура организира футболен мач под логото на европейското движение NowWeMove.

1396533_665991386758255_1630545579_n1376924_665991380091589_342723256_n1384972_665991366758257_1792564615_n1395008_665991356758258_1994749875_n

Така Сдружение Фуутура стана една от спортните организации с прояви в повече от един град и в повече от един спорт.  ”Като Сдружение, чиято основна и единствена цел е развитието на спорта и спортната култура, за нас беше чест да се включим в седмицата на движението и спортната активност в Европа – макар и в последния момент – и се надяваме да допринасяме с дейността си за тази кауза целогодишно … и следващата NOWWEMOVE кампания да удвоим броя на Фуутура спортовете и градовете!”, каза регионалният координатор за Варна и член на УС на Сдружението Александър Ангелов. Инициативата беше подкрепена от отборите на АФК Тракия, АФК Зелен Боб и АФК Абсолют – всичките от Варна, както и съответно от техните капитани Николай Хаджиев, Константин Янков и Александър Ангелов.

————————————————————————-

73631_Papel-de-Parede-Tenis_1280x1024

Тенис за загрявка преди Седмицата на спорта

Нациoнално движение “Обединение за развитие на спорта и спортната култура Фуутура” организира първия си турнир по тенис за купата на Фуутура на 05.10 – събота. Турнирът за аматьори, който се проведе на кортовете, които Сдружението ползва в кв. Слатина, бе с 12 участници на високо ниво и по формат 4 групи по 3 състезателя, четвъртфинали, полуфинали и финал. Повечето срещи от елиминациите се оказаха равностойни и изтощителни, което наложи удължаването на турнира до късния и за късмет – слънчев следобед и … оформи оспорвани съперничества на корта в бъдещето. Победител и първи носител на Купата на Фуутура е Илко Шивачев, като негови достойни подгласници станаха Александър Цветков и Венцислав Димитров.

Организаторите от Сдружение Фуутура обявиха, че са се включили и в Европейската седмица на движението и спорта NOWWEMOVE (07-13.10) и една от инициативите под това мото ще бъде нов тенис турнир още идната събота с лозунга – NOW WE MOVE, too. По всичко изглежда, че след успешното провеждане на първия турнир, интересът и очакванията към следващия турнир и към другите спортни инициативи на Сдружението ще се повишават.

За повече информация за втория турнир на Сдружение Фуутура – тази събота 12.10, организиран като част от Европейската седмица на движението и спорта NOWWEMOVE съвместно с Олимпик Спорт и Ре-спорт, както и за записвания:

0887883980, footura@dir.bg – Методиев.

NWM_CMYK_white_bg

Намерете своето движение

Какво представлява кампанията NOWWEMOVE (Сега се движим)?

Кампанията NOW WE MOVE е обединената визия на „спорт за всички“ и междусекторно сътрудничество за увеличаване на нивото на физическа активност из цяла Европа. Цялостната амбиция на кампанията е активизирането на още 100.000.000 европейци до 2020 г. Кампанията се гради на 3 принципа :

1.            ДА СЕ ПОВИШИ ИНФОРМИРАНОСТТА, относно ползите от физическата активност сред европейците.

2.            ДА СЕ НАСЪРЧИ по-стабилното участие в спортовете и физическите дейности.

3.            ДА СЕ УВЕЛИЧАТ възможностите за достъп до спорт и физическа активност, като се развиват нови инициативи.

Като част от NowWeMove  кампанията, всяка година има по една седмица, която подчертава значението на Физическата активност за обществото и събира различни сектори под лозунга „да раздвижим хората“ – това е MOVE Week – Седмица на движението!

СДРУЖЕНИЕ ФУУТУРА С ГОРДОСТ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ДВИЖЕНИЕТО И СПОРТА СЪС СЛЕДНИТЕ ИНИЦИАТИВИ:

NOWWEMOVE, NOW WE MOVE, too – Сдружение за развитие на спорта и спортната култура Фуутура ви кани на Демонстративен Турнир по тенис, който ще се проведе на кортовете, които Сдружението ползва в кв. Слатина.

Капацитет на участниците – 18

Ниво – аматьор

Схема: 6 групи по 3 участника, всеки срещу всеки; излизат първите двама; пълен жребий за разпределението по групи и за елиминациите

Настилка: Клей

Профил на турнира – смесен (м; ж), сингъл

Дата: 05.10.2013 г. 10:00 ч.

Екипировка (ракета): Собствена или под наем

Такса участие: 20 лв. – С ВКЛЮЧЕНО ЧЛЕНСТВО В СДРУЖЕНИЕ ФУУТУРА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

Схема: Играе се по системата “9 гейма” (1 сет докато единия играч не спечели 9 гейма), като полуфиналите и финала са “Два от три сета”

За контакти и записвания: 0887883980, footura@dir.bg – Методиев

http://footura.eventbrite.com/

“Седмицата на движението” е европейска кампания, която се провежда през първата седмица на октомври и ангажира физически лица, организации и градове от цяла Европа в мащабен празник на спорта и физическата активност, чрез насърчаване на безброй инициативи.

През 2012 се проведе първата MOVE Week , в която взеха участие организации, индивиди и градове от цяла Европа. Първото издание на MOVE week се проведе от 1 – 7 октомври, 2012. Участие взеха 23 страни, бяха организирани над 100 събития, а участниците бяха над 140 000.

Интервю с регионалния координатор за България Източна Европа, Малта, Кипър и Португалия на Европейските кампании NowWeMove и MOVE Week Ласка Ненова:

Ласка Ненова: Ролята на медиите е решаваща за развитието на масовия спорт

Решихме да представим Ласка в SportIdeas, защото хора като нея трябва да получават много публичност. В момента е базирана в Пловдив, но предпочита да се приема като гражданин на света. Тя е регионален координатор за България, Източна Европа, Малта, Кипър и Португалия на Европейските кампании NowWeMove и MOVE Week. Изявява се и като международен обучител. Работи в сферите предприемачество, проектен мениджмънт, управление на времето, образование чрез спорт, здраве, здравословен начин на живот, междукултурно обучение и младежко участие. Активна е и в спортното сдружение на което е учредител и член „WOW Sport“ Пловдив.

Разкажи ни за инициативата Now We Move?

Инициативата е създадена, за да направи 100 милиона повече европейци физически активни до края на 2020. Така че инициативата търси начини да разкрие ползата от физическата активност – за здравето, за обществото и за забавление. Едно от основните прояви е Седмицата на движението – тази година 7-13 октомври, която поставя акцент върху темите на Now We Move кампанията.

Според теб какво ще провокира българите да се размърдаме?

Забавлението, зрелището, осъзнатата възможност да променят живота си… и много други неща, които биха могли да открият по време на седмицата на движението.

Как бизнесът се отнася към проекта?

На този етап скептично – единствено Liebherr прояви загриженост за здравето на своите служители като ни предостави средства за изготвяне на здравословен наръчник, които ще разпространи сред тях. Повече представители на бизнеса все още не смятат инициативата и темата за достатъчно сериозни и една от целите ни е да променим това.

Какво трябва да се случи след седмицата на движението? Каква промяна очаквате и как ще я измерите?

Самата Седмица има за цел да представи и различните възможности за физическа активност в градовете, където се състои. Така че хората да са по-добре запознати с тези възможности и да се възползват от тях. След Седмицата на движението очакваме повече хора да са открили спорт или движение, което е подходящо за самите тях и ги кара да се чувстват добре, да обичат движението. Така с времето все повече хора да стават част от групата на редовно активните европейци.

Очакваш ли държавата да направи нещо в посока насърчаване на масовия спорт?

Да, но нека бъде адекватно на ситуацията, защото държавата се включва понякога и се опитва да подобри някои условия за желаещите да спортуват, например откритите фитнес площадки, които бяха изградени, но сякаш липсва правилната концепция за действие и най-вече сериозна воля за действие в тази насока.

Ще се възползват ли умело от тази инициатива спортните клубове?

Всичко зависи от тях. Ние предоставяме възможности и на самите тях, не само на гражданите. Ако съумеят да представя себе си и спортовете, с които се занимават добре, те могат да очакват много нови членове и приятели. Затова създадохме и Панаира на спортните клубове на 12 и 13 октомври. Това, което ги каним да направят е не само полезно за хората, но и за самите тях!

Как виждаш ролята на медиите в популяризирането на детския и масов спорт?

Ролята на медиите е решаваща. Дори да имаме стотици събитие, както е в момента на територията на страната, само в Пловдив са близо 100, тези събития няма да имат ефекта, на който се надяваме ако не са посетени от хората. А медиите са тези, които да информират хората. Капацитетът на събитията е огромен – стотици хиляди българи могат да видят, харесат и да се включат във физическа активност, но от медиите зависи дали тези събития ще достигнат до хората. Що се отнася до детския спорт, отново на медиите се пада ролята да приведат проблема за липсата на достатъчно физическа активност към по-широка обществена дискусия. Докато родителите не осъзнаят необходимостта от движение няма много възможности да се действа в тази насока.

Едно интервю на Денислав Георгиев

Certificate-for-MOVE-Agents