Директни ползи за здравето при спортуване на младежите

Директни ползи за здравето при спортуване на младежите

Включването на децата в практикуването на спорт е фантастичен начин за тях да изследват и развиват умения, които ще са им нужни през целия живот. Спортуването при младежите не само играе важна роля в усвояване на упражнения, но също повишава и работи за умствените и психологически предимства. Добре е известно, че децата, които участват в спортна дейност е по-малко вероятно да отпаднат от училище или пък да бъдат въвлечени в наркотична или алкохола дейност, а много от тях всъщност се представят отлично в академичната и социалната среда. По-долу са изложени най-добрите директни ползи за здравето на детето, на което е позволено да участва в спортни дейности.

 • Физическо развитие – Децата, които спортуват, развиват по-силни мускули и кости, а колкото по-силен е един човек, толкова по-вероятно е да не страда от физически наранявания. Изследване в Нова Зеландия, проведено през 2006 г., показа, че участващите във физически упражнения преди и по време на началото на пубертета достигат пикова костна маса, което позволява да се развиват по-силни мускули и кости, които ще бъдат основата за бъдещ растеж.
 • Помощ в регулиране на телесното тегло – Няколко проучвания показват, че затлъстяването в детска възраст е нарастващ проблем в нашето общество. Спортуването обаче ще държи децата активни и ще допринася в борбата с този потенциален или реален проблем. Контролираното тегло прави децата щастливи и уверени, намалява риска от заболявания, свързани с наднорменото тегло – сърдечно-съдови заболявания и диабет, намалява риска от депресии, лиспа на самочувствие и др.
 • Подобрява издръжливостта: Участието в спортни дейности подобрява сърдечно-съдовата издръжливост. Повишеното сърдечно-съдово здраве намалява риска от сърдечни заболявания. Повишената издръжливост позволява на атлетите да достигнат пълния си потенциал в спорта, но най-важното – ще запазят сърцето си здраво.
 • Изгражда характер – Спортуването в ранна възраст дава възможност на децата да участват в социалните взаимодействия и изграждане на умения като работа в екип, лидерство и отговорност, тъй като те се научават да работят с други хора, за да се постигне общата цел. Този тип настройка, който се придобива от тяхното обкръжение на терена, позволява на децата да се развиват и практикуват различни положителни умствени и нравствени качества, а и да пренасят не малко от тях в училище и у дома.
 • Увеличава самочувствието – Бидейки част от един екип с общи цели увеличава стойността на детето и собствената му самооценка. Техният принос за отбора – независимо дали това е в лидерските позиции или при изпълнението на важни роли – в крайна сметка ще допринесе за тласък в тяхното самочувствие и увереността им. Има множество изследвания, които установяват въздействието на спортуването при младежите за тяхното самочувствие. Всъщност, едно швейцарско проучване установи, че подрастващите, участвали в спортни клубове, гледат на тяхното здраве и на тяхната представа за тялото си позитивно.
 • Укрепва постоянство – Спортистите често са поставени в неблагоприятни ситуации на терена, както по време на игра, така и по време на симулационните и тренировъчни занимания в дните на тренировки. По време на тези моменти с високо напрежение, децата се научават да устояват на тези предизвикателства и понеже има толкова много от тези моменти в спорта, детето ще се научи бързо да се адаптира към тези ситуации и да ги преодолява в движение. Практикуването на постоянство в ранна възраст с този най-приятен практически вид – спорта, ще доведе до умения за по-добро справяне, критично мислене и други умения приложими в живота, когато те ще бъдат изправени пред по-големи предизвикателства.
 • Развитие на умения за работа в екип – Работата в екип е умение, което децата ще използват години напред, така че е важно основите да се научат рано. Спортуването в младежка възраст предоставя на децата важни уроци в динамиката на екипа. Всички трябва да работят заедно, за да постигнат целите си, а спорта позволява да се сортират силните и слабите страни на всяко дете, за да се реши каква стратегия работи най-добре за отбора.
 • Учи на дисциплина – Практикуването на спортове изисква спортистите да бъдат дисциплинирани в тактически, психически и физически план. За да успееш в спорта трябва да имаш самоконтрол и да се държиш по предварително определен начин на терена – следвайки съветите и инструкциите на треньора си, следвайки модел на подражание и др. Добрата цялостна спортна дисциплина се трансформира и към житейските ситуации, за да се постигат амбициите и да се стигне до най-пълния им потенциал на реализация.
 • Подпомага здравословната конкуренция – Скептиците твърдят, че младежките спортове стават твърде състезателни, но това е неизбежен процес, тъй като с растежа на децата те ще бъдат изправени пред конкуренцията в училище, работното място и в личния им живот, така че те трябва да се научат как да си взаимодействат в конкурентна среда. Участието в спортни дейности ще научи децата как спортсменството и влагането на 100 % често дава отлични резултати.
 • Осигурява насоки – Младежите не са изпитали или научили нещата както възрастните и заради това, децата се нуждаят от напътствия, за да вземат правилните решения. Докато родителите и настойниците са крайните ментори, спортуването също дава възможност да се срещнат позитивни хора, като например треньори или родители-доброволци, които ще ги напътстват докато те израстват. Според проучване, проведено в САЩ, 52% е по-малко вероятно децата да пропуснат училищно занимание ако имат ментор в спорта и 46% по-малко вероятно да употребяват наркотици. Има хиляди неща, които да отвлекат вниманието на впечатлителния младеж, но спорта им дава нужния фокус и нужните хора, за да следват една положителна посока на развитие.

  Източници и права:Източниците на това изследване се многобройни; при интерес от страна на дипломанти или за целите на научни разработки, можем да предоставим пълен списък. Изследването не може да се възпроизвежда по никакъв начин и на никакъв носител, без предварителното писмено съгласие на автора; позоваването / цитирането е свободно.

  За още информация, моля свържете се чрез имейл info@footura.com

    Автор: Емилиян Методиев

Литература