Европейско бягане ще стимулира любовта към спорта у децата и младежите на София

Европейско бягане ще стимулира любовта към спорта у децата и младежите на София

78% от българите не спортуват, а при децата и младежите се наблюдава повишено затлъстяване, стана ясно на специалната пресконференция на „RUN4EU“ на 30 март в Дома на Европа.

Първото безплатно щафетно бягане за ученици и училищни отбори „RUN4EU“ ще се проведе на 13 май 2018 г. в столицата в рамките на честванията на Деня на Европа. Инициативата представиха организаторите от Спортен клуб „Бегач“, Представителството на Европейската комисия и Бюрото на Европейския парламент в България.

По данни на „Евробарометър“ от декември 2017 г., 78% от хората у нас никога не спортуват, а затлъстяването при младежите се е повишило с две трети между 2006 и 2014 г., достигайки до 20%.

Основната цел на „RUN4EU“ е чрез бягане и активен начин на живот да се преодолеят част от проблемите, произтичащи от обездвижването и нездравословния начин на живот сред учениците.

Участието е с отворена регистрация за ученици и училищни отбори и с възможност за избор от четири различни дисциплини: 4х5 км училищна отборна щафета, бягане на 5 км, на 10 км, както и предизвикателен полумаратон (21,1 км). И четирите състезания са безплатни, като е необходима единствено регистрация на уебсайта https://sofiahalfmarathon.com/run4eu/

Освен възможността да се състезават по трасето на първия „Kaufland София Полумаратон“, учениците и техните учители ще получат и специалните бегачески тениски на инициативата, както и други подаръци и награди.

„Бягането е едно от основните средства за развиване и усъвършенстване на функциите на дихателната и сърдечно-съдовата система. Всички знаем за част сериозните проблеми, породени от липсата на достатъчно спорт – затлъстяването, гръбначните изкривявания и др. Бягането е най-естественото и най-лесно приложимо движение за децата и едно от възможните решения на проблемите с обездвижването.“ – разказа по време на пресконференцията треньорът Магдалена Христова, която вече започна подготовката на ученици за състезанието.

Според Бойко Благоев, Ръководител на отдел „Комуникации“ в Представителството на Европейската комисия в България, застоялият начин на живот и липсата на физическа активност са реалност за голям процент от гражданите на Европейския съюз и особено за българите, които са в челни позиции на негативната класация.

„Като Европейска столица на спорта за 2018 година София има водеща роля в усилията за насърчаване на активния начин на живот и сме щастливи, че инициативата „RUN4EU“ ще бъде едно от събитията, които ще се опитат да привлекат повече млади хора към активния спорт. Целта ни е да привлечем колкото се може повече участници, за което разчитаме и на активната ангажираност на училищата и учителите, които могат да разпространят информация за инициативата, както и да насърчават физическата активност и след провеждането на състезанието. “ – добави г-н Благоев.

Като част от „RUN4EU“ в предстоящите шест седмици в столицата ще се организират и серия от отворени тренировки. Те ще се провеждат от 10 до 11 ч. сутринта в почивните дни на 1, 8, 15, 21, 29 април и на 6 май на паркинга на хипермаркет „Kaufland“ на бул. „Ген. Тотлебен” 36 в София. За учениците, които се включат в безплатните тренировки с упражнения и бягане, са предвидени специални активности, подходящи за възрастта им. Целта на тренировките, които ще се водят от сертифицирания инструктор Магдалена Христова от клуб „Приорити спортс“, е учениците да имат възможност да се подготвят за участието си в състезанието на 13 май в София, да формират отбори, както и да повишат двигателната си култура и засилят желанието за спорт.

С цел да стимулират активния начин на живот, организаторите на кампанията „RUN4EU“ отправят предизвикателство към българските ученици, техните учители и родители и ги приканват да се включат в безплатното щафетно бягане за ученици и училищни отбори, както и в отворените тренировки в София. Регистрацията вече е отворена на адрес: https://sofiahalfmarathon.com/run4eu/.

Основни организатори „RUN4EU“ са Спортен клуб „Бегач“, Представителството на Европейската комисия и Бюрото за връзка на Европейския парламент в България. Партньори са Спортен клуб „Приорити спортс“, Столична община и „София 2018 – Европейска столица на спорта“.

Снимки: Спортен клуб „Бегач“ 

Attachment