България изпраща отбор на първите онкологични игри

България изпраща отбор на първите онкологични игри

От 22 до 25 юни, със специалната подкрепа на Италианския Олимпийски Комитет, в Рим се организират първите международни спортни игри за хора с онкологични заболявания. Събитието е част от мащабния международен проект Oncology Games (www.oncologygames.eu/bg), съфинансиран от Европейската комисия по програма „Еразъм +“ и вдъхновен от личния опит на сървайвъра Леонардо Ченчи, президент на италианската асоциация Avanti Tutta.

Основната цел на проекта е да докаже, че в определени граници и под контрол спортът подпомага процеса на лечение и повишава качеството на живот, както и социалния статус на пациентите с рак. Тази тенденция се подкрепя и от големи пациентски групи като Европейската коалиция на пациентите с рак ЕСРС (http://www.ecpc.org/), както и от все повече медицински специалисти.

Освен да призове пациентите към активен на начин на живот чрез спорта, проектът се стреми да поддържа пациента активен като позиция през целия процес на лечение и да изведе на преден план неговите личностни качества, като това да се стреми към победа. Със своите множество международни дейности като обучителни програми за треньори, партньорства с медицински заведения, поредици от тренировки с онкологични пациенти и др. проектът цели и промотирането на синергии между спортния сектор и секторите здравеопазване, образование, обучение и младежи.

Дейностите по проекта продължават вече 18 месеца и биват реализирани в Италия, Великобритания, Испания, Гърция, Полша и България.

Официален партньор на проекта от българска страна е Сдружение ФУУТУРА (www.footura.com), които от своя страна привлякоха партньорството на АПОЗ и приятели (www.oncobg.info).

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ: СПОРТ ЗА ВСИЧКИ
Доказано е, че редовната физическа активност подобрява статуса на представяне при болни от рак на гърдата, третирани с конвенционална химиотерапия, както и при пациенти след трансплантация на костен мозък. Това доказано намалява физиологичния дистрес и умората при пациенти на лъчетерапия и след преминато лечение с високи дози химиотерапевтици след трансплантация на периферни стловови кръвни клетки. Освен това, намаляването на усложненията, свързани с лечението, се наблюдава при раково болни, които участват в двигателни програми по време на лечението на рак. Накрая, има предварителни доказателства, които потвърждават, че редовната физическа активност може да подобри функцията на имунната система. Следователно, упражненията могат да имат потенциална роля на допълнителна терапия за раково болните по време на и след лечението. Необходима е обаче допълнителна информация за ефектите и приложимостта на двигателните програми при различни групи пациенти с онкологични заболявания.