Фуутура изпрати четирима участници на Младежки обмен в Португалия

Фуутура изпрати четирима участници на Младежки обмен в Португалия

Четирима младежи, подбрани и изпратени от Сдружение Фуутура, имаха възможността да участват в международния трейнинг курс „Мълчанието е приемане“ („Silence is acceptance“), който се проведе от 8 до 16 октомври близо до Порто, Португалия. Дейностите бяха финансирани по програма Еразъм + и са част от проектите на Фуутура със социална насоченост

Основната идея на обмена беше участниците да придобият необходимите умения за разпознаване и противодействие на нарушенията на човешките права – чрез семинари и дискусии по всички теми и разрушаване на стереотипите, създадени около въпроса с бежанците – чрез ролеви игри и ситуационни активности, интеркултурни представяния и др.

Основните цели бяха:

  • Да се придобият знания относно правата на човека и реалностите зад бежанската фигура;
  • Да повиши осведомеността сред младите хора относно речта на омразата и рисковете, произтичащи от нея;
  • Да популяризира грамотност в медиите и интернет;
  • Да популяризира образованието за медиите;
  • Да подкрепя и показва солидарност на хората и / или групите, които са жертви на речта на омразата;

Ето и впечатленията на две от участничките: 

За мен проекта беше много вълнуващо преживяване. Всичките дни минаха много бързо, защото имахме всякакви занимания. Относно организацията, бяха коректни спрямо нас и страшно мили. Сближихме се не само с участниците от другите държави, но и самите ние, като станахме едно малко семейство. Определено беше един интересен проект, от който получих много информация за темата и поглед върху проблемите в другите държави. (Надя Манова)

За мен този проект беше едно изключително преживяване, позитивно, изпълнено с невероятни емоции, интересни хора, цветни пейзажи и много знание. Не е лесно да говориш за теми като hate speech и refugees, с млади хора, идващи от различни държави и имащи своя реалност, но имахме късмета Сара – нашата фасилитаторка, да ни помогне да проведем задълбочени и интересни дискусии, да учим чрез методите на импровизационен театър.
За тази една седмица имах късмета да опозная не само културата на Португалия, но и тази на другите участници, чрез различните кулинарни ястия, които приготвихме сами. (Патриша Иновман)

За мен проектът беше уникален, защото преживяхме много различни емоции и изживявания. Радвам се, че имах възможността да участвам и да се запозная с толкова много различни хора от няколко държави и култури. Забавлявахме се много, но в същото време научихме много по темата, благодарение на разнообразните уъркшопи и активности. Говорихме за бежанците, дискриминацията и омразната реч като участниците споделяха мнения и впечатления от своя собствен опит. Това ни помогна да опознаем повече хората около нас и да се сплотим и да работим заедно. (Евелина Петрова)

Очаквайте следващата интересна обява на Фуутура за Младежки обмен от 25 април до 5 май 2019 година на остров Крит, Гърция. Основната тема ще бъде политическата, интеркулрурната и социална роля на спорта (и по-специално на отборните спортове) като средство за дискусия и социализация на хора с по-малки възможности и второ поколение мигранти

Attachment

Фуутура с продукти в Социалния магазин на България

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

НОВА ОРГАНИЧНА ТЕНИСКА ОТ ФУУТУРА – ЗА СПОРТ И СВОБОДНОТО ВРЕМЕ – ТВОЯ Е!


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Футуристичен Спортен Шоурум – разгледай, избери, поръчай и използвай със и за здраве!

 Директен Световен Избор за Спорт и Активен начин на живот !

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Become a Patron!
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Описание Сума
Подкрепете Фуутура BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

--------------------------------------------------------------------

Регистрирай и получи подкрепа за благотворителен спортен турнир Т У К


--------------------------------------------------------------------