Фуутура пред Volontime: Мисия – спорт

Фуутура пред Volontime: Мисия – спорт

В основата на едно устойчиво общество стои здравият, позитивен и уравновесен човек. Именно чрез инициативи като тези на Сдружение „Фуутура“ (Footura) младите хора се превръщат в активни и мотивирани личности, които ефективно спомагат за развитието на социума. Повече за „претворяващите“ програми на организацията и резултатите от тях ми разказа Емилиян Методиев – основател на „Фуутура“ .

Според г-н Методиев има безброй хора, които искат да са здрави и полезни членове на обществото, но примерът, който дават, сякаш не достига до младежите в пълна степен и не се осмисля като „модерно“ от тях . „Когато има желание от тяхна страна, ролята на организации като нашата е да насочваме енергия им в по-градивна насока.“ – споделя Емилиян. „Фуутура“ осъществяват тази цел чрез различни кампании (като „Спортна революция“, „Да спортуваш е модерно“, „Спорт с кауза“); чрез безплатни спортни дейности; чрез провеждане на семинари; чрез благотворителните спортни инициативи и дарителство и, не на последно място, чрез директен контакт и работа с различни младежи. „Благодарение на тази палитра от дейности ние се стремим да повлияем положително на цялостното младежко възприятие“ – заявява г-н Методиев.

Освен партньорства в границите на България, сдружението се стреми да разшири въздействието си и в чужбина. Тази тяхна цел е напълно постижима, защото, както разбрах от г-н Методиев, в Европа има много организации, които развиват дейност като тяхната, а именно – да осъществяват социални дейности и да постигат обществено значими цели чрез методите на спорта.

Една от основните цели на „Фуутура“ е да си партнира с възможно най-голям брой от тези организации за постигане на резултати като развитие на теоретични модели и издаване на помагала/наръчници, обмяна на опит и добри практики, организиране на общи или паралелни спортни събития, организиране на младежки обмени, а напоследък и формиране на общи позиции по въпроси, свързани с ролята на спорта в Европа. Освен това дейности, които се развиват в такива широки партньорство, сами по себе си носят и много конкретни ползи и възможности за участниците – най-вече младежи от 18 до 29 години. „За нас като организация – чрез директното ни участие по международни програми и проекти, също е важно да сверяваме по този начин мирогледа си, целите си, стандартите на работа. Също така – да промотираме и собствените си програми, заложени и в нашия устав от 2013 г. – развитие на модели като Благотворителен спорт (Спорт с кауза), Приобщаващ спорт, Рекреация при хора със заболявания и др.“ – споделя Емилиян.

„Фуутура“ провежда и различни дейности, които са в подкрепа на отделни лица или група от хора. Като пример за тази година г-н Методиев посочва активното подпомагане за осъществяването на безплатни занимания за деца със специални потребности. През изминалата година сдружението активно се занимава с хора със заболявания, а в последствие успяват да излъчат отбор от България, който участва на международно спортно състезание. През следващата година екипът на „Фуутура“смята да развие дейности за още маргинализирани социални групи (като хора с увреждания от малцинствени групи, младежи от бедни семейства, от изолирани населени места и др.). Г-н Методиев споделя, че осъществяването на нещо дори малко градивно и полезно за всеки един човек (без значение от пол, етнос, статус), осмисля техните усилия и развитие като организация.

В бъдеще целите на сдружението са свързани с поддържането на вече описания модел на социалния спорт и развитието му по отношение на постигането на по-големи мащаби и разнообразяването с дейности.

На въпроса ми относно как да водим по-здравословен начин на живот в забързаното ежедневие, г-н Методиев отговори по следния начин:

„Мога да препоръчам редица неща за по-здравословен живот: движение и спорт в съобразени нива, по-малко стрес и технологии, повече чист въздух, природа и природни продукти (като билки, чай, естествени хранителни продукти), здраво семейство и искрен приятелски кръг. Ако пък това се съчетае с един работещ ум и едно позитивно психологическо разположение, може да се каже, че препоръката ми е пълна.“

Може да последвате страницата на в социалната мрежа за добри дела – „Фуутура“

в социалната мрежа за добри дела – Volontime .

Ако искате да прочетете още статии или вие да напишете вашата история за добро дело на човек, организация, последвайте този линк: Добрата история

Закупете продукт с кауза от он лайн базара с кауза – Volontime Store

Следете за всякакви добри дела, в които може да се включите, като си направите регистрация бързо, лесно и безплатно на Volontime – социалната мрежа за добри дела!

Автор: Бианка Маринова

Attachment