Пореден спортно-здравословен семинар – този път във Враца

Пореден спортно-здравословен семинар – този път във Враца


Сдружение Фуутура организира поредния си младежки спортно-здравословен семинар – този път в гр. Враца. Домакин на събитието беше Младежки център – Враца. В този семинар отново заложихме на спорта, активния начин на живот, здравословното хранене, младежката активност и перспективи – не само на теория, но и на практика. Предложихме и най-богатата до момента теоретична и практическа програма на участниците, включвайки допълнителни модули като Здравословно хранене с гост лектор, Представяне на 1 от 4-те функциониращи младежки центрове в България, представяне на местни спортни клубове, представяне на една от най-големите младежки организации в България,  активно промотиране чрез застъпени теми, дискусии и практически материали по темите за младежко предприемачество и младежки права и възможности в ЕС; спортната програма включваше: колоездене, фризби, стрийт фитнес, футбол, тенис на маса, както и туристически преход сред забележителности на Врачанския балкан.

Основните цели на дейностите са:
*да се противодейства и работи превантивно по отношение на риска от социална изключеност поради различни фактори: географска, икономическа, социална или етническа уязвимост
*да се развива младежкото предприемачество (чрез заложени модули в програмата)
*да се промотира активния и здравословен начин на живот
*да се създаде възможност за допълнителна социална общност и нови приятелства.

Целта отново беше да се обхванат различни младежи и младежки организации, а местата на провеждане са както следва:
23 – 25 август Китен
21 – 22 септември – област Пловдив
19-20 октомври – област Враца
януари/февруари 2020 г. – Разлог

На 19-ти октомври се проведе първата (обучителна) част от двудневния семинар на тема „Социално включване и равни възможности за спорт“, организиран от Сдружение Фуутура в партньорство с Българска младежка асоциация и Младежки център – Враца. В семинара участие взеха и представители на Колоездачен клуб „Враца Велообщество“ и Herbalkan.

Семинарът стартира с представяне на всички участници, като първи започна екипът на Младежки център – Враца, който представи основните цели и дейности, заложени в програмата на центъра и обърна специално внимание на Клуб „Здраве“ и неговите модули „Спорт“ и „Туризъм“. Участниците разгледаха сградата на центъра и материалната база, с която разполага.
Представителят на Фуутура, Емилиян Методиев, представи основните цели и дейности на сдружението и идеите свързани с популяризирането на спорта като средство за социално включване.
Председателят на КК „Враца Велообщество“ Ангел Ангелов разясни ползите от колоезденето за физическото и психично здраве и личните си наблюдения по отношение на възпитателния ефект от този спорт. Участниците в семинара имаха възможност да съпреживеят трогателната история на младеж с ДЦП, обходил с триколка българското поречието на р. Дунав с помоща на свои приятели в късометражната лента „Евровело за всеки“.
В семинара участие взеха и природолюбителите и застъпници за целесъобразен начин на живот – основателите на Herbalkan, които разясниха ползите от билколеченията и дадоха конкретни съвети по отношение на здравосолвното хранене и ползите и вредите от изкуствените добавки.
Семинарът продължи с предствяне на възможностите, които програма Еразъм + разкрива пред младежите, разяснения относно младежките обмени, начините за кандидатстване и къде младежите имат възможност да открият подобни проекти. Цялата информация беше въведена и разяснена по атрактивен начин чрез приомите на неформалното обучение (учене чрез преживяване и игри) от учредителят и председател на Българската Младежка Асоциация Кристиян Андреев. След прожекцията на няколко интересни разяснителни видеа, беше инициирана и доста актуална за младежите дискусия относно възможностите за реализация и живот извън пределите на родината и мотивацията или липсата на такава за кандидатстване и реализация на младите по подобни програми и проекти. Първата част от двудневния обучителен семинар завърши с културно-опознавателна вечер в красивата централна градска част на Враца.

Снимки от трети спортно-здравословен семинар в гр. Враца – октомври 2019


На 20-ти октомври се проведе и вторият етап от двудневния семинар на тема „Социално включване и равни възможности за спорт“, организиран от Сдружение „Фуутура“ в партньорство с Младежки център – Враца, Българаска Младежка Асоциация и Колоездачен Клуб „Враца Велообщество“, в който се проведоха тиймбилдинг игри в сградата на Младежкия център, различни спортни занимания и демонстрации, туристическа разходка.
Денят започна с игра на тенис на маса, в която участие взеха много от присъстващите младежи, които с ентусиазъм демонстрираха завидни спортни умения. Успоредно с тях, двете представителки на нежния пол, присъстващи на семинара, представиха три от направленията в танцувото изкуство, с които се занимават.
Футболни техники в двора на Центъра демонстрираха младежите, които получиха подарък от Емилиян Методиев, представител на Сдружение „Фуутура“ – футболна топка, разписана от всички участници в двудневния семинар.
Тук се включиха и председателят на КК „Враца Велообщество“ Ангел Ангелов и членове от клуба, които разясниха техническите разлики между планинските и шосейните велосипеди, направиха демонстрации с различни колоездачни техники, след което проведоха кратък велопоход до прохода Вратцата.
Спортните занимания продължиха със стрийт фитнес упражнения и разяснения относно ползите от такъв тип спорт, запознаване с отделните елементи на фитнес конфигурацията и правилното изпълнение на различните видове упражнения.
Участниците в семинара имаха възможност да се разходят по любимата за врачани велоалея, а също така да се насладят и на прекрасната гледка на града, която се открива пред всеки, качил се до паметника на Вестителя.
Туристическата обиколка беше последвана от игра на фризби, която породи много положителни емоци и бурни страсти в играчите, включили се с огромен спортен хъс в това занимание.
На заключителния етап от този обучителен семинар всички включили се младежи получиха и специални Международни Сертификати, доказващи придобитите от тях умения и компетенции в резултат от тяхното активно участие.

Снимки от трети спортно-здравословен семинар в гр. Враца – октомври 2019


Снимки от втори спортно-здравословен семинар в с. Върбен – септември 2019 

Снимки и видео от първи спортно-здравословен семинар в Китен – август 2019

 

Сдружение Фуутура организира редица дейности, свързани с промотирането на Спорта като средство за социално включване. Основната ни цел е да спомогнем за социалното приобщаване и равните възможности на младежите и хората в неравностойно положение чрез насърчаване и увеличаване на информираността, възможностите и участието им в социални и спортни дейности.

Бихме искали да ви поканим да участвате в нашите дейности, свързани със спорта и активния начин на живот, които ще се реализират в следващите месеци – Двудневни уикенд трейнинги на различни места в България с тема

Социално включване и равни възможности за спорт

– условно казано през първия ден ще се набляга на семинарните дейности, а през втория – на спортните и здравословните активности.

!Следващо събитие – януари 2020 г., гр. Разлог!

Смятаме, че – вследствие на посочените дейности – можем да предложим не само директни ползи за участниците, но и полезно участие за тях в социалния живот и създаване на нови контакти, приятелства и възможности.

През последните 4 години Сдружение Фуутура активно работи с партньори от цяла Европа, за да могат да се създават и прилагат различни модели за приобщаване на младежи и хора в неравностойно положение (базирани на спорта и активния начин на живот).

Представяме ви основната програма, местоположения и дати за събитията, като ще представим подробна информация, както и лектори-фасилитаторите, на по-късен етап и на одобрените участници:

Основна Програма на събитията (може да търпи известни промени):

Програма на семинарна част
1. Представяне на участници в семинара – организатори; гости от различни НПО, спортни клубове, социални предприятия, институции; участници
– Дискусия и въпроси
2. Въвеждане в темата за социално включване чрез спорт и рекреация. Включване на различните засегнати страни в подобряването на условията за спортни дейности
– Дискусия и въпроси

3.Онеправдани хора по отношение на двигателни възможности, по отношение на географска уседналост, по отношение на социално-икономическа зависимост, по отношение на липса на спортна инфраструктура и треньори/спортни клубове – за постигане на спортно майсторство и др.
– Дискусия и примери. Идеи и работа по групи
4.Двигателна дейност и спортна и психологическа подкрепа при онеправдани хора – спортове, подходящи за различен тип хора и при различния тип негативни обстоятелства
Дискусия и примери. Идеи и работа по групи
5.Добри практики от дейността на Фуутура и от други български и чуждестранни организации (вкл. и от партньорските организации по проекта)
– Дискусия и въпроси
6.Теоретично представяне на партньорските спортни клубове
– Дискусия и въпроси
7. Публично ангажиране и доброволчество по темите на Социално включване чрез спорт, Социалното предприемачество, Спортно-здравословни практики и др.
8. Връчване Сертификати за участие и добити компетенции

Програма на спортна част
Демонстрации и спортни игри по:
1. Общи физически упражнения
2. Тенис на маса/корт
3. Фризби
4. Футбол
5. Други
– Дискусия и (само)оценка

Можете да заявите своето желание за участие в следващия семинар с кратко представяне и координати за връзка (вкл. Фейсбук профил) на info@footura.com

Дейностите се извършват по проект Promoting Active Inclusion of Disadvantaged Persons excluded from the regular participation into grassroots sports, съфинансиран по програма „Еразъм +“, в който Сдружение Фуутура е партньор за България.

Attachment