5 стъпки за мотивация при учене

5 стъпки за мотивация при учене

1. Започнете от днес
Всяко начинание започва с първата стъпка. Затова направете тази първа стъпка днес!
Независимо дали е почивен, или работен ден, дали е понеделник, сряда или петък – няма по-добър ден от днешния, за да научим нещо ново за това, което сме избрали.
Отлагането на учебния процес е нещо, което постепенно се превръща в лош навик. То ни пречи да отделим достатъчно време, за да вникнем в същността на обществените отношения и правните институти, които ги уреждат. Затова не отлагайте началото на своята подготовка за след уикенда, след някой празник или друг формален момент. Моментът да започнете подготовка е сега.
Всеки ден е ново начало и нов шанс. Започнете да учите днес и ще бъдете благодарни на себе си утре. Вземете учебника по най-важния предмет и започнете да четете! След първите 3, 5, 10, 20 страници вече ще сте постигнали значителен напредък и ще получите удовлетворение от своите усилия.

2. Всяка страница е стъпка към Вашата цел
Времето, прекарано в учене, винаги се отплаща. С всяка прочетена страница си давате възможност да научите нещо ново и се приближавате към Вашата крайна цел.
Независимо дали учите за колоквиум, за семестриален или за държавен изпит – всяка прочетена страница е достоен напредък. След всяко прелистване Вие вече знаете повече от преди!
Измервайте прогреса си с книгоразделител или като отмятате въпросите от конспекта. Така ще виждате как резултатът от Вашия труд се натрупва ден след ден. Измерването на прогреса е самò по себе си начин за мотивация, който ще разгледаме и по-долу.

3. Поставете си реалистична цел за деня
Много често липсата на целенасоченост изчерпва мотивацията ни. Затова е важно, преди да започнем да учим, да си поставим конкретна цел. Тя може да бъде да прочетем даден брой страници от учебника, да минем конкретни теми от конспекта, да преговорим въпрос, да си изясним нещо, което не ни е станало ясно. Ако често установявате, че се разсейвате по време на учене, запишете тази цел на място, което ще поглеждате, докато учите.
От съществено значение е целта да бъде реалистична. Твърде амбициозните цели водят със себе си опасността от “препускане” из материала, невъзможност за задълбочаване или преумора. По този начин те осуетяват Вашата мотивация, като създават неудовлетвореност в края на деня. Затова поставете цел, която знаете, че може да постигнете.
Важно е постигането на целта да маркира и края на учебния процес. За да научим нещо не е нужна амбиция, а постоянство и интерес. След като постигнете целта си за деня, наградете се за добре свършената работа.

4. Измервайте Вашия прогрес
Много често в хода на подготовка губим чувството за напредък. Това може да ни демотивира да учим. За да избегнете това, измервайте прогреса на Вашата подготовка. Измерването на напредъка по време на учене ще поддържа Вашата мотивация.
Тъй като ученето е интелектуален труд, трябва да създадете свой начин и критерии, по който да измервате прогреса си. Докато четете учебника, маркирайте най-важните моменти и отбелязвайте страницата, до която сте стигнали.
Измерването на Вашия прогрес ще Ви даде обозримост на материала и предвидимост по време на учебната подготовка. Направете собствен график и отбелязвайте всяка мината тема. Може да отбелязвате по различен начин в конспекта всяка тема, която сте прочели, научили или преговорили.

5. Наградете се за положените усилия
Освен почивка, за да поддържате мотивацията си, е добре да се награждавате в процеса на учене. По този начин ще покажете на себе си, че усилията се награждават и на следващия ден ще бъдете отново мотивирани.
Може да си купите нещо, което желаете, или да хапнете нещо, което обичате. Може да направите нещо, което не сте правили до сега.
Не е нужно наградата да е материална – направете нещо изцяло за самите себе си.

Денислава Колева

Attachment