Фуутура участва с отбор на WOW фестивала в Рим

Фуутура участва с отбор на WOW фестивала в Рим

От 24 до 26 септември 2021 г. в столицата на Италия – гр. Рим, се проведе международният спортен WOW Festival. Във Фестивала участваха младежи от цял свят. Те имаха възможност да практикуват непопулярни спортове като куидич, фризби, северно ходене, народна топка, тай чи и други. Професионални треньори направиха кратко обучение и въведение на участниците към съответните дисциплини, след което се проведоха мачове с участието на някои от националните отбори на Италия. Домакин беше иновативният и многофункционален спортен център Forum Roma.

WOW Festival беше едно грандиозно международно събитие с основни теми като борбата срещу заседналостта, насърчаване на спорта и социалното включване, популяризиране на нови спортни събития във времената на световна пандемия и др. Основните цели на Фестивала бяха:

– Повишени познания и осведоменост относно спорта и физическата активност в участващите държави

– Повишена осведоменост относно ролята на спорта за насърчаване на социалното включване, равните възможности и подобряващата здравето физическа активност

– Увеличени знания за нови спортни дисциплини, които все още не са много добре познати и не се практикуват активно

– Засилено сътрудничество между институции и организации, действащи в областта на спорта и физическата активност

– По-добро участие на спортни организации и други съответни организации от различни страни по програмата в разширени международни и местни мрежи

– Подобрено споделяне на добри практики

– Насърчаване участието в спорта и физическата активност, особено според Насоките на ЕС за физическа активност

– Насърчаване на доброволческата дейност в спорта

Официален партньор от България беше сдружение „Фуутура“. На Фестивала изпратихме петима младежи, като лидер на групата беше председателят на младежки клуб „Фуутура“ Стоян Гечков, който сподели опита и мнението си за събитието:

Винаги е вълнуващо да участваш в нещо толкова значимо. WOW Festival беше една отлична възможност да се запознаем с много нови спортове на едно място. За мен това беше едно голямо събитие на много високо ниво – заедно с останалите участници можехме да си избираме кои спортове да опитаме според интересите ни, като ни обучаваха професионални треньори и национали. Това е уникална възможност – да си напълно начинаещ, а да играеш с едни от най-добрите в света. Благодаря на организаторите от CSI – Италия, както и домакините от Forum Roma, които много се бяха постарали.

Своите впечатления сподели и Лори-Анна Чолакова, една от най-активните участнички в спортовете на Фестивала и член на българската делегация:

Миналата седмица имах възможност да се присъединя към спортното събитие, наречено WOW фестивал. Той се проведе в Рим, Италия. Това беше невероятно преживяване с много спортове и освен това този фестивал ни даде възможност да се срещнем с хора от различни страни и да практикуваме различни видове спортове (също не много известни) – от плуване, скандинавско ходене, тенис, баскетбол до куидич и много повече. Аз лично опитах скандинавско ходене, колоездене и танци. Прекарах си чудесно. След спортните дейности се отправихме към разглеждане на красивите улици на Рим. Мисля, че всеки, който иска да бъде активен, да се запознае с нови приятели и да изследва нови култури, трябва да участва в такива събития. Това беше опит за цял живот.

Ето какво каза и Деница Моралиева, още един от участниците:

Беше много приятно, всички хора бяха изключително дружелюбни, организацията беше сравнително добра – транспорта беше добре, но за настаняването ни трябваше преводач, храната беше много вкусна; дейностите бяха интересни, успяхме да пробваме нови спортове, например куидич, също и създадохме връзки с ултимейт общността в Рим. Също така разгледахме града и се разходихме. Като цяло беше много приятно преживяване с много позитивни емоции.

Ето и мнението на Християн Димитров:

Останах с много приятни чувства и спомени от фестивала, много нови приятели и спортове, до които успях да се докосна. Най-много ми допаднха куидич и чоукбол, защото са доста интересни за игра и много интензивни като темпо. Организаторите се бяха постарали изключително добре за пътуването до Рим и Форума, с настаняването ни в хотел, храната беше традиционна за Италия, което също беше супер. Разпределението по терени и времена беше също на ниво, позволяващо да се посетят възможно най-много спортове. Надявам се да има още такива фестивали, които да имам честта да посетя! Едно огромно Благодаря на организаторите, бяхте прекрасни!

В края на Фестивала беше организирана официална церемония, по време на която присъстваше Президентът на италианските организатори от CSI. Той награди участниците с медали за отличното им представяне, а организаторите предоставиха и предметни награди.

https://wowfestival.it/

Attachment